Eurodeputaţii vor vota joi, în plen la Bruxelles, propunerea de a nu apăra imunitatea europarlamentarului român Corneliu Vadim Tudor în dosarul în care este acuzat de ofensă adusă justiţiei, în cazul evacuării sediului PRM din Bucureşti.
Corneliu Vadim Tudor a cerut pe 14 aprilie 2011 să îi fie apărată imunitatea în cauza penală intentată împotriva sa de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Autorul raportului - care va fi discutat joi în plen la Bruxelles - menţionează că europarlamentarului român i s-a oferit, de două ori, posibilitatea de a fi audiat.
Vadim Tudor este învinuit de amenințarea unui executor judecătoresc și a câtorva ofițeri de poliție, de comiterea unor acte de violență împotriva acestora, de insultarea lor și de obstrucționarea punerii în executare a unei hotărâri judecătorești în contextul evacuării partidului România Mare din sediul său din București, la 4 ianuarie 2011. Acuzaţiile de care Vadim este învinuit sunt ofensă adusă instanței judecătorești, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice;
Pe 7 octombrie 2011, autoritățile române au precizat, la solicitarea PE, că Tudor nu a fost nici reținut, nici arestat și nici percheziționat, astfel că acordul Parlamentului European nu este necesar. "Dat fiind că faptele incriminate nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului său, iar în cauză nu s-a dispus reținerea, arestarea sau percheziționarea, nu s-a considerat că ar fi necesar să se solicite ridicarea imunității domnului Tudor", mai arată raportul.
Raportorul consideră că evacuarea Partidului România Mare și circumstanțele în care a avut loc aceasta constituie elemente de drept civil și penal care nu au o legătură directă și vădită cu exercitarea sarcinilor lui Vadim Tudor în calitatea sa de membru al Parlamentului European. Potriv