Faimos pentru coama blondă și stilul acid, Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), s-a impus ca un dușman declarat al imigraționismului și al Islamului. Teama de a nu fi ucis l-a determinat să-și desfășoare activitatea mai mult din umbră (de altfel, și-a și intitulat noua carte „Țintă vie“).
Chiar și așa, a reușit să devină păpușarul scenei politice olandeze, doborând guvernul minoritar instituit în urmă cu 18 luni. Săptămâna trecută l-a dat jos pe premierul Mark Rutte, forțând organizarea de alegeri aticipate, pe 12 septembrie.
Așadar, pentru Olanda, una dintre puținele țări din zona euro cu rating AAA, urmează câteva luni de paralizie politică. Amorțeală care va slăbi eforturile comune de consolidare a disciplinei fiscale din regiune. Urmarea? Randamentele obligațiunilor olandeze au explodat, iar agențiile dau de înțeles că instabilitatea politică amenință menținerea ratingului AAA. Cu toate acestea, unii miniștri se simt ușurați. „Măcar nu mai suntem acuzați că lucrăm sub influența lui Wilders“, spune unul dintre ei. De când cu criza, domnul Wilders a schimbat foaia. Acum, în colimatorul său au intrat moneda unică și Uninea Europeană. Așa că, acum câteva luni, a finanțat un raport care să demonstreze că economia ar funcționa mai bine dacă Olanda ar readopta guldenul.
Conflictul din interiorul coaliției de guvernare s-a aprins în timpul discuțiilor privind reducerea deficitului bugetar de la 4,6% din PIB, anul acesta, la 3%, în 2013. Domnul Wilders s-a ridicat și a afirmat imperativ că nu acceptă poruncile Bruxelles-ului.
Reversul medaliei doare
Interesant e că mare parte din regulile dure după care se ghidează zona euro au fost impuse chiar de către olandezi. Din poveștile acoliților domnului Rutte, până acum câteva zile, domnul Wilders era pe punctul de a semna un acord bugetar, apoi brusc a decis să dea totul peste cap.