FMI şi Ministerul Agriculturii au păreri total diferite în ceea ce priveşte oportunitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele din zona morărit-panificaţie.
Categoric, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a tăiat de la bun început entuziasmul părţii române.
"Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune şi nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse", a fost mesajul transmis de Franks.
Ministrul Agriculturii nu renunţă însă la idee, în pofida declaraţiile venite din partea oficialilor internaţionali.
“Scăderea TVA la produsele alimentare de bază reprezintă o prioritate şi că doresc ca în acest an să dăm un exemplu, măcar pe un domeniu, m-am referit aici la morărit şi panificaţie, prin scăderea acestui TVA am putea scoate la suprafaţă sume foarte mari care în acest moment merg pe zona de evaziune fiscală”, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
El a precizat că din calculele făcute până acum de Minister evaziunea fiscală în domeniu este de 71%. Constantin a subliniat că nu a purtat până acum vreo discuţie cu delegaţia FMI despre acest subiect, dar că o va face la următoarea vizită a oficialilor internaţionali.
„O să discut cu primul-ministru şi cu ministrul de Finanţe să vedem cum stăm bugetul de stat, şi vom încerca să demonstrăm FMI că această măsură ar putea fi benefică pentru buget. Obiectivul principal nu este de a avea un preţ mai mic la produse, nu pot să garantez acest lucru, eu cred că va fi un preţ mai mic la pâine sau creşterea va fi stagnată pentru o perioadă importantă. Cel mai important aspect este că vom combate evaziunea fiscală”, a declarat ministrul Constantin.
Din datele sale şi cele ale producătorilor, evaziunea va fi redusă prin scăderea TVA pentru produsele din zon