Valoarea taxei claw-back platita de producatorii de medicamente generice din Romania pentru primul trimestru din 2012 va creste cu peste 50% fata de ultimul trimestru din 2011, potrivit lui Dragos Damian, CEO al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy.
„Companiile farmaceutice platesc 25% din cifra de afaceri pentru clawback, in trimestrul intai din 2012, la care se adauga 20% taxe si impozite catre statul roman si pana la 10% costuri de finantare pentru sustinerea termenelor de plata de pana la 360 de zile”, explica Dragos Damian intr-un comunicat de presa.
Seful Terapia Ranbaxy afirma totodata ca sumele platite drept taxa claw-back se vor majora din ce in ce mai mult, odata cu cresterea naturala a cererii de pe piata, situatie in care tot mai multe companii se vor afla in imposibilitatea de a mai plati aceasta contributie.
Din ianuarie 2012, o noua versiune a taxei claw-back se aplica producatorilor farmaceutici prezenti pe piata romaneasca veziaici formula concreta de calcul). Taxa este una dintre incercarile guvernului roman de a spori veniturile in sistemul public de sanatate, in conditiile in care ratele actuale de contributie la asigurarile de sanatate au ramas neschimbate, remarcau specialistii de la Institutul de Prognoza Economica intr-un studiu prezentat recent.
„Taxelor si costurile induse de legislatie, de pana la 55% din cifra de afaceri, li se adauga costurile suplimentare care deriva din inghetarea arbitrara a cursului de schimb la care se face referentierea preturilor la medicamente, la un nivel de 4,25 lei pentru un euro”, a mai spus Dragos Damian, care este si presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Noul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat, lunea aceasta, ca sistemul claw-back a parcurs niste etape pentru modificarea legii privind acest mecanism si pentru a