În Franţa, după o campanie electorală tensionată, marcată între cele două tururi de scrutin de un duel violent între Nicolas Sarkozy şi François Hollande, marţi a venit momentul unei reconcilieri republicane. Preşedintele încă în exerciţiu, până pe 15 mai şi viitorul preşedinte au participat împreună la o ceremonie marcând încheierea celui de-al doilea Război Mondial.
Imaginea merită reţinută şi descrisă, pentru că este una a democraţiei franceze şi a alternaţei politice "naturale", a continuităţii democratice. Nicolas Sarkozy şi François Hollande au depus împreună o coroană de flori la mormântul eroului necunoscut de la Arcul de Triumf. Au ascultat apoi imnul naţional, "La Marseillaise", precum şi Cântecul partizanilor, intonate de corul Armatei Franceze, amândoi au salutat foşti combatanţi prezenţi la ceremonie, au semnat în cartea de aur şi s-au apropiat apoi de mulţimea adunată în piaţă, pentru a strânge câteva mâini.
Tot atâtea simboluri prin care ambii preşedinţi, cel care îşi încheie mandatul şi cel care şi-l începe, îşi arată ataşamentul faţă de valorile Republicii Franceze şi faţă de istoria Franţei. "Trebuia să prezentăm această imagine de unitate", a spus François Hollande. "Este util şi important pentru Franţa să se ştie unită prin preşedintele încă în exerciţiu şi prin cel nou", a continuat el.
În rest, putem spune că noul preşedinte se află sub o puternică presiune. Această săptămână este dedicată unor contacte internaţionale, pregătirii momentului de transferare a puterii, pe 15 mai, dar şi consultărilor legate de formarea noului Guvern. O agendă politică încărcată, precum şi o actualitate încărcată, marcată printre altele de modificările din peisajul politic grec şi italian fac parte dintre elementele de presiune.
Mesaje de avertisment vin dinspre Berlin, unde Germania îl aşteaptă cu braţele deschise pe François Hollande,