În prezent, unul din 25 de bărbaţi şi una din 38 de femei dezvoltă cancer de piele până la vârsta de 75 de ani. Astfel, cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer. Şansele de supravieţuire ale bolnavilor sunt însă mari dacă maladia este depistată din timp şi tratamentul ales este potrivit nevoilor pacientului.
Printre metodele clasice de tratare ale cancerului cutanat se numără excizia şi verificarea structurii tumorii prin examen histopatologic, radioterapia, uneori cura de citostatice sau cauterizare electrică sau laser, tratamentul cu lumină pentru anumite forme de limfom şi metoda Mohs, aplicată mai ales carcinoamelor. Medicii dermatologi avertizează că terapiile alternative nu pot vindeca această maladie.
„Nicio terapie tradiţională nu poate înlocui metodele medicale moderne de tratare a cancerului, cel puţin până în prezent. Cel mult, aceste terapii pot fi folosit complementar cu procedurile medicale, însă doar după consultarea medicului specialist pentru a evita posibilitatea unor efecte negative asupra tratamentului şi a stării generale de sănătate a pacientului", spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Metoda Mohs, cea mai eficientă în tratarea carcinoamelor de pe faţă
Metoda Mohs este una dintre cele mai eficiente metode chirurgicale de tratare a carcinoamelor, tipuri de cancer care se dezvoltă din învelişul diferitelor organe, deoarece poate eradica tumorile conservând cu precizie ţesutul sănătos din jur. Cu ajutorul metodei Mohs, pot fi tratate în special carcinoamele bazocelulare şi spinocelulare dezvoltate pe faţă unde trebuie economisit ţesutul sănătos.
„În cazul carcinoamelor, ceea ce se vede la suprafaţă este doar un vârf, iar în adâncul pielii se dezvoltă celule canceroase. De obicei, medicul care face excizia clasică taie o margine de siguranţă mult mai mare decât ar fi nevoie în realitate pent