Guvernul a anunţat ieri detaliile privind majorarea salariilor bugetarilor pentru readucerea acestora la nivelurile din 2010 şi returnarea banilor reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Întrebarea este dacă preţul unui deficit mai mare se va reflecta în dobânzi mai mari de finanţare sau în stimularea consumului.
Guvernul condus de Victor Ponta a stabilit luna decembrie pentru a doua etapă de majorări ale salariilor bugetarilor, după ce anterior a anunţat lunile octombrie şi noiembrie pentru acest pas.
Victor Ponta a anunţat luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că salariile bugetarilor vor creşte în două etape, cu până la 15% anul acesta, pentru a fi aduse la nivelul din 2010. Salariile vor fi majorate în prima fază cu 8% începând cu 1 iunie. Guvernul ia în calcul acum luna decembrie pentru a doua etapă a majorărilor, după alegerile parlamentare, pentru a se evita astfel încălcarea Legii responsabilităţii fiscale. Legea stabileşte că nu pot fi emise acte normative pentru creşterea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri.
De asemenea, guvernul a stabilit cu FMI ca banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate să fie returnaţi în 16 tranşe corespunzătoare celor 16 luni până în aprilie 2012, perioada în care pensionarii au fost obligaţi la plata acestor sume.
Guvernul încearcă astfel să rezolve o problemă creată de o ordonanţă de urgenţă adoptată în urmă cu doi ani, în virtutea căreia persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% din total drept contribuţie la asigurările de sănătate. După intrarea în vigoare a acestui act, mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei din mai multe judeţe au depus plângeri la casele judeţene de pensii în care au solicitat restituirea contribu