Proaspăt decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie", Spiridon Vangheli visează să-i ridice pe cei mici de la calculator, cu ajutorul lui Guguţă.
Adevărul: Ce înseamnă această medalie pentru dumneavoastră?
Spiridon Vangheli: În această medalie este concentrată munca mea de-o viaţă, o muncă de salahor pentru că de foarte multe ori trebuie să revii la pagina scrisă ca s-o apropii de copil. Este o onoare pentru mine să primesc această distincţie adusă de la Geneva, la propunerea AGEPI. Este şi meritul familiei mele, care m-a ajutat. De multe ori soţia avea grijă de copiii noştri pentru că eu lucram la o nouă creaţie, pe mine mă aşteptau micii mei cititori. Această medalie se datorează şi lor. Abia aşteptau continuarea isprăvilor lui Guguţă, iar eu vedeam că am pentru cine scrie.
Cum trebuie să fie un scriitor care creează pentru copii?
Nu poţi să scrii pentru cei mici, dacă eşti gol pe dinăuntru. Trebuie să ai copilul în suflet, să ştii să te înalţi la nivelul lui. Literatura pentru copii este o mare algebră în care trebuie să te apropii de pici şi să nu-i duci în eroare. Cartea trebuie să aibă acţiune, să fie captivantă şi să schimbe unghiurile de vedere. Ea trebuie să fie interesantă şi pentru cei mari. Eu nu hrănesc copiii cu rămăşiţele de la masa mea, eu le dau tot ce am mai bun, iar ei îmi răspund cu aceeaşi dragoste.
Cine este Guguţă şi cum a apărut acest personaj în cărţile dumneavoastră?
El s-a născut acum 45 de ani. Când suntem mici, vrem mai multă libertate decât ne oferă părinţii şi împrejurările. Adulţii duc pe umăr povara familiei şi a societăţii şi caută să ne încadreze şi pe noi. Aşa că, mic fiind, am promis că atunci când voi creşte îi voi da copilului meu toată libertatea. Când am crescut, am cam uitat de promisiunea pe care am făcut-o, dar n-a uitat de asta copi