Dobânzile obligațiunilor spaniole cu scadența la 10 ani au crescut peste pragul de 6% iar randamentul obligațiunilor italiene a scăzut în urma rezultatului indecis al alegerilor parlamentare din Grecia și a îngrijorărilor rezultate în ceea ce privește agravarea crizei datoriilor suverane.
La rândul lor, dobânzile obligațiunilor germane cu scadența la 10 și la 30 de ani au scăzut la un nivel record, după ce Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, clasat pe locul doi la scrutinul electoral de duminică din Grecia, a declarat că dorește să formeze un guvern care să naționalizeze băncile, să anuleze recenta reformă a pieței muncii și să respingă acordul de salvare financiară. Germania va vinde obligațiuni cu scadența în aprilie 2017 în valoare de 5 miliarde de euro după ce dobânda acestora a scăzut ieri la un nivel minim istoric, anunță agenția de știri Bloomberg.
Pragul critic
Dobânda obligațiunilor spaniole cu scadența la 10 ani a crescut cu 18 puncte de bază (0,18% la 6,02% la 12:24 ora României, depășind pragul critic de 6% pentru prima dată din 27 aprilie. Dobâda obligațiunilor similare italiene au crescut la rândul lor cu 8 puncte de bază la 5,54%.
Obligațiunile spaniole cu scadența în doi ani au crescut cu 20 puncte de bază la o dobândă de 3,55%, iar cele italiene cu 9 puncte de bază, la 2,98%.
Jorg Asmussen, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene, a declarat că Grecia nu poate să-și renegocieze programul de reformă fiscală în condițiile în care dorește să rămână membră a zonei euro, anunță cotidianul Handelsblatt citând un interviu acordat de oficialul BCE.
Dobânzile obligațiunilor germane cu scadența la 10 ani se situau la 1,532%, după ce coborâseră pentru scurt timp la 1,531%. Dobânzile titlurilor cu scadența în 30 de ani se situau la 2,25%, după ce atinseseră și valoarea minimă de 2,242%.