Cinci investigaţii „aprofundate distincte" au fost iniţiate de Comisia Europei (CE) în scopul de a stabili dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Mai exact, în aprilie, CE a anunţat că există indicii care arată că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
"Băieţii deştepţi" care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plătească amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
Achiziţii discutabile de energie
„La Hidroelectrica, dacă ancheta Comisiei Europene va stabili că a fost ajutor de stat, atunci aceşti beneficiari va trebui să dea înapoi toată suma (...) Sunt motivaţi să fie de acord cu noile condiţii ale statului. Urmează alte negocieri şi se va cere o îmbunătăţire a condiţiilor", a menţionat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
Daca ancheta va constata că titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea înapoi toata suma, la care se va adăuga şi o amendă în plus.
Actuala investigaţie a executivului UE urmăreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
Încă de anul trecut, sub presiunea instituţiilor financiare internaţionale, compania de stat Hidroelectrica a anunţat că va rezilia, în cel mai scurt timp, toate contractele încheiate în afara bursei de energie OPCOM.
Renegocierea contractelor cu Hidroelectrica
După numeroase termene şi amânări, la sfârşitul lunii martie, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a anunţat că Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul