Wolfgang Ruttenstorfer, care a condus între 2002 şi 2011 destinele OMV, şi deci indirect şi grupul Petrom, s-a alăturat consiliului de administraţie al companiei petroliere sârbe NIS, controlată de Gazprom Neft.
Potrivit societăţii, includerea lui Wolfgang Ruttenstorfer ca membru independent în componenţa consiliului de administraţie este destinată creşterii transparenţei în activitatea administrativă şi îmbuntăţirii eficienţei sistemului de guvernanţă corporativă.
În prezent, consiliul de administraţie al firmei sârbe are trei membri independenţi, ceilalţi doi fiind, Danica Draskovic şi Stanislav Šekšnja.
Arhitectul preluării Petrom şi manipulările bursiere
Ruttenstorfer a lucrat 31 de ani la OMV, are un doctorat în economie şi din 2002 până în 2011 a fost director general şi preăedinte al grupului austriac. În anul 2011, Gerhard Roiss a preluat şefia grupului austriac. Ruttenstorfer este artizanul preluării Petrom, compania românească contribuind în primul trimestru din acest an cu 413 milioane de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe al OMV, respectiv 46% din totalul de 800 de milioane de euro.
Ruttenstorfer a fost implicat şi într-un scandal de manipulare bursieră. Ruttenstorfer a cumpărat acţiuni OMV de 620.000 de euro în data de 23 martie 2009, dublându-şi cota. O săptămână mai târziu, OMV îşi vindea cota de 21% din compania maghiară MOL către ruşii de la Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, la un preţ dublu faţă de cel al acţiunilor pe bursă. Cu câteva zile înainte el dăduse un interviu în care asigura că OMV va ţine de acţiunile MOL şi că nu le va vinde. Ruttenstorfer a fost amendat pentru manipularea bursei cu 20.000 de euro iar procurorii spun că jocurile cu acţiuni i-au adus un profit ilegal de 44.000 de euro pe hârtie.
NIS a intrat în România şi joacă agresiv
În 2009 Gazprom Neft, braţul petrolier a gr