Organizaţia „Save the Children" a publicat raportul ei anual cu privire la cele mai bune ţări pentru a fi mamă, iar România este pe locul 35.
În fruntea clasamentului publicat ieri se află Norvegia, în timp ce cea mai rea ţară pentru mamă este Nigerul. „Norvegia o duce bine pe toate planurile. Este pe primul loc la nivelul educaţiei pentru femei şi fete, are cel mai mare număr de moaşe. Practic, fiecare mamă din Norvegia are o moaşă. În mod obişnuit, fetele din Norvegia primesc 18 ani de educaţie".
În topul celor mai bune ţări pentru mame s-au mai clasat Islanda, Suedia, Noua Zeelandă şi Danemarca. Statele Unite ale Americii sunt pe locul 25, iar România pe 35.
Pe ultimul loc s-a clasat Nigerul, catalogat de cei care au realizat studiul drept o imagine în oglindă a Norvegiei. „Totul ce era bun în Norvegia, aici e într-o stare jalnică. Doar una din trei naşteri sunt asistate. Fetele primesc doar patru ani de educaţie. Femeile au o medie a speranţei de viaţă de 56 de ani, spre deosebire de 83 de ani, în Norvegia", au spus cei de la Save the Children.
Pe lângă Niger, alte ţări în care mamele nu o duc foarte bine sunt: Republica Democrată Congo, Sudan, Sudanul de Sud, Ciad, Eritrea, Mali şi Guineea-Bissau.
„Cred că cea mai dură concluzie a studiului de anul acesta este faptul că fiecare mamă din Niger va pierde cel puţin un copil în timpul vieţii, înainte ca acesta să împlinească cinci ani", a declarat CEO Save the Children, Carolyn Miles.
Cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemelor mamelor şi a mortalităţii infantile, după părerea celor de la Save the Children, este alăptatul. „Totul începe cu alăptatul. Acesta este primul lucru pe care-l putem face pentru a accelera ratele de supravieţuire a copiilor în aceste ţări sărace. În unele ţări există o povară dublă: nutriţie proastă şi lipsa apei potabile", au spus cei de la Save the