Cazul lui Chen Guancheng, disidentul care a scăpat din arestul la domiciliu şi a căutat refugiu în ambasada chineză din Beijing, a atras atenţie globală, nu numai pentru că Chen a apărat, în mod curajos, drepturile omului în China, dar şi pentru că oficialii americani au părut că şovăie atunci când el a cerut ajutorul.
Dar astfel de cazuri nu sunt simple. Fiecare caz e unic şi implică o situaţie complexă în contextul unor relaţii bilaterale tensionate.
La nivel personal, nu trebuie să ne surprindă faptul că Chen a avut dubii privind rămânerea în China sau plecarea în SUA. Pentru a fi disident, e nevoie de curaj, iar disidenţii sunt adesea persoane complicate supuse unui stres enorm.
Ei sunt în pericol de moarte acasă şi trebuie să ia o decizie de a-şi părăsi ţara pentru totdeauna. Oficialii americani, atunci când acordă ajutor unui disident, trebuie să ţină seama şi de alte interese naţionale aflate în joc.
Acest lucru adaugă noi niveluri de complexitate, care pot face ca, pentru unii, acţiunile oficialilor să pară incoerente. Mai mulţi disidenţi au fost adăpostiţi în ambasadele americane. Cardinalul Jozsef Mindszenty, un disident maghiar, a locuit în ambasada noastră de la Budapesta timp de 15 ani, în timp ce şase penticostali ruşi au locuit în ambasada din Moscova aproape cinci ani.
Dar aceasta nu înseamnă că ambasadele americane sunt „teritoriu american". Potrivit legii internaţionale, ele sunt inviolabile, dar, din motive practice, ele nu pot fi prima staţie a unei căi ilegale către SUA.
Oficialii americani trebuie să ia decizii dificile, repede, adesea sub o mare presiune şi având informaţii incomplete. E greu să facă totul corect, de fiecare dată.
În cazul lui Chen, administraţia s-ar putea să fi făcut nişte paşi greşiţi, dar soluţia - de a-i permite să intre în SUA ca student - pare una bună.
Susţinerea noas