Programul de privatizari este pus din nou sub semnul intrebarii, in ciuda asteptarilor foarte mari de la inceputul anului. Agenda noului Guvern nu mai corespunde cu termenii stabiliti initial pentru listarea companiilor de stat, iar bancherii si consultantii care se ocupa de viitoarele oferte publice avertizeaza: amanarile nu ar trebui sa fie mai mari de cateva saptamani sau luni.
La o saptamana dupa caderea Guvernului Ungureanu si la o zi de la demisia fostului sef al Oficiului Privatizarilor, Florin Vladan, oficialii Bursei de la Bucuresti (BVB) si reprezentantii bancilor care intermediaza privatizarea pe bursa a companiilor de stat se feresc sa declare ca anul 2012 este pierdut.
Oficial Citigroup: Evenimentele politice nu au ajutat procesul de privatizare. Noi continuam pregatirea ofertei
“In mod clar, evenimentele din ultimele zile (n.red.: schimbarea Guvernului) nu au ajutat procesele de listare a companiilor din portofoliul statului roman. Personal, sper ca aceste schimbari vor insemna doar o amanare a listarilor cu cateva saptamani. Chiar si in conditiile actuale, continuam sa pregatim ofertele impreuna cu societatile si companiile in cauza, pentru ca acestea sa fie prezentate investitorilor imediat ce oferta se poate face”, a declarat Tom Attenborough (foto stanga), managing director Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul Citi.
Citigroup, alaturi de alte trei firme si companii financiare, va intermedia vanzarea pe Bursa a unui pachet 10% din Hidroelectrica, tranzactie estimata la peste 300 milioane de euro.
De asemenea, Aura Giurcaneanu, partener KPMG, companie care furnizeaza servicii de consultanta pentru trei dintre viitoarele oferte publice pe care statul le va face pe Bursa, a declarat ca ofertele nu trebuie amanate cu foarte mult timp, “ferestrele” pentru IPO-uri nefiind foarte multe la numar.
Anghel, BVB: Sa nu c