În Franţa, noul preşedinte, socialistul François Hollande, deşi se va instala la Palatul Elysée abia peste o săptămână, a început deja consultările cu liderii de la Bruxelles pe tema devenită extrem de urgentă a relansării creşterii economice. Mai rămâne întrebarea dacă măsurile în acest sens necesită o renegociere a pactului de stabilitate.
Putem spune într-adevăr că François Hollande nu pierde timpul, de altfel nici situaţia din Europa nu i-o permite. Ceremonia de transferare a puterii va avea loc la Palatul Elysée abia pe 15 mai, dar François Hollande s-a şi întâlnit miercuri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. O altă întâlnire este deja programată joi cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, înainte de deplasarea cu caracter simbolic la Berlin şi discuţiile cu cancelara Angela Merkel.
Tot mai multe voci în Europa, dar şi în Statele Unite când vine vorba de Europa, susţin că logica austerităţii duce la impas, dacă nu se mai întâmplă concomitent şi altceva. Grecia este dată ca un exemplu tragic al acestei experienţe bazate numai pe strângerea curelei. Am putea spune acum că şi Angela Merkel se află sub presiune, pentru că aproape toată lumea cere acum o schimbare de strategie.
Pentru Berlin, dar şi pentru alte capitale europene este limpede că prelugirea politicii de austeritate riscă să modifice în primul rând peisajul politic al Europei. Milioane de alegători optează, în acest context, pentru partide populiste, de extremă dreapta sau de extremă stânga, numai pentru a-şi arăta refuzul faţă de linia Bruxelles-ului.
Cotidianul Le Monde scrie despre dezbaterea începută şi în Germania pe aceeaşi temă: găsirea altului model. În anii din urmă, Germania şi-a conservat dinamismul economic, competitivitatea şi statutul de campioană a exporturilor, pe fondul unor îngheţări prelungite a salariilor. Or, iată, în pre