Din ce în ce mai mulţi analişti şi economişti privesc cu îngrijorare - în domeniul farma, dar nu numai - decalajul în creştere dintre mediul de afaceri şi autorităţile statului. Dezbaterea este blocată şi autorităţile implementează măsuri fără o consultare reală, măsuri ce pot aduce prejudicii companiilor şi creşterii economice. Ce stă la bază este o lipsă de încredere între companii şi celelalte părţi implicate, fie ele autorităţi, guverne, reglementatori, comunităţi locale sau societatea în ansamblul ei. În multe ţări se poate vorbi despre o veritabilă "stare de neîncredere" între companii şi comunitate.
Un articol apărut recent în Harvard Business Review susţine că legitimitatea mediului de afaceri a scăzut la un nivel record în istoria recentă şi că acest lucru este din vina companiilor, care au optimizat pe termen scurt performanţa financiară fără a avea în vedere nevoile clienţilor şi, mai mult, ignorând impactul pe termen lung asupra societăţii.
Mai mult, un sondaj realizat recent în Statele Unite arată că 3 din 4 americani, din categoria celor influenţi în comunităţile în care trăiesc, consideră că este mult mai dificil să aibă încredere în companii în ziua de azi faţă de acum câţiva ani. Este o tendinţă îngrijorătoare, mai ales că 60% dintre respondenţi au declarat în acelaşi sondaj că le va fi şi mai greu să aibă încredere în companii în următorii 2-3 ani. Este puţin probabil să se înregistreze progrese atâta timp cât nu vom crea o platformă comună - un diagnostic comun al stării actuale şi obiective comune pe termen lung care să evidenţieze faptul că interesele mediului de afaceri şi cele ale comunităţilor sunt interconectate.
Dacă luăm ca exemplu sectorul de sănătate, scepticii spun că guvernele şi companiile farma nu pot avea "interese comune" atâta timp cât mediul de afaceri îşi urmăreşte propriul interes economic şi încearcă întotde