Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, într-un interviu acordat Capital, că promisiunea noului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, de a reduce TVA la alimente la 9% anul acesta nu poate fi susţinută decât dacă Guvernul renunţă la alte măsuri prioritare.
„Este posibil teoretic doar dacă vrei să iei din altă parte banii pe care îi vei pierde aici. Dacă vrei să renunţi la creşterea salariilor şi să nu mai dai înapoi banii reţinuţi din contribuţii pensionarilor, atunci, da, poţi folosi aceşti bani ca să reduci TVA la alimente. Nu cred că e o idee bună”, a declarat Franks.
Potrivit afirmaţiilor sale, sistemele fiscale care aplică TVA diferenţiat pentru anumite sectoare au probleme de gestionare a colectării şi introduc distorsiuni în economie. „Cele mai bun sisteme fiscale asigură un tratament egal pentru toate activităţile economice, decât să privilegieze un segment economic în detrimentul altor sectoare. Ţările care au sisteme complicate de TVA au şi probleme foarte dificile de aplicare şi colectare a taxei. Or, avem deja destule probleme şi aşa cu TVA în România”, spune Franks. Şeful misiunii FMI menţionează că alegerea pentru folosirea resurselor bugetare aparţine ţării, dar în opinia sa, „ar fi o utilizare ineficientă a resurselor să tai TVA doar pentru un anumit sector, şi să laşi taxa ridicată pentru altele”.
Guvernul nu îşi permite să reducă TVA pentru alimente în condiţiile în care nici măsurile agreate, de majorare a salariilor bugetarilor şi de restituire a contribuţiilor sociale reţinute ilegal bugetarilor au putut fi făcute doar la limită, prin majorarea deficitului bugetar pe 2012 de la 1,9% la 2,2%-2,3%. „Ţinând cont şi de situaţia din Europa, care a devenit nefavorabilă, am considerat că România poate avea un deficit bugetar uşor mai ridicat, încadrându-se însă în ţinta de 3%. Am a