Prima şedinţă a Cabinetului Ponta şi prima paradă de putere. Premierul nu a mai stat pe gânduri şi, aşa cum anunţase, a decis demiterea , dintr-un foc, a tuturor prefecţilor şi subprefecţilor. Motivul enunţat de el – reprezintă guvernul şi lucrează cu acesta. Dupa cum se vede, Victor Ponta nu s-a ostenit să găsească un argument decent pentru schimbarea titularilor de prefecturi, aruncând un lucru de la sine înţeles pe post de motivaţie şi lăsând să se înţeleagă că reprezentanţii teritoriali ai Executivului nu ar fi colaboratorii ideali. De fapt, criteriul aplicat la demiterea în bloc a prefecţilor şi subprefecţilor este unul singur: „Nu sunt ai noştri”.
Guvernul Ponta intră, astfel, din prima zi de existenţă, în contradicţie cu unul din principiile expuse ritos înainte de votul de învestitură şi anume că posturile din administraţie nu vor fi ocupate pe criterii politice.
„Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism”, scrie în programul de guvernare al USL. Era de aşteptat ca, mai devreme sau mai târziu, să se aleagă praful de principii, dar Cabinetul Ponta le-a distrus cu viteza luminii şi fără să se uite pe ce calcă. Premierul decreta, cu patos în voce, că guvernul va respecta legile încă din prima zi, ca, exact în ziua respectivă, să joace, vesel, pe ele. A demis la grămadă, prefecţi numiţi politic, dar şi prefecţi instalaţi prin concurs, toţi fiind înalţi funcţionari publici, relativ apăraţi de capriciile guvernărilor. În locul celor înlăturaţi fără deosebire, pune uselişti, împărţirea feudelor între formaţiunile Uniunii fiind gata negociată. PSD va lua 23 de judeţe, iar PNL 18 plus Bucureştiul. Asistăm aşadar la cea mai rapidă şi mai radicală politizare a prefecturilor, abia acum Guvernul care se autoprezenta drept “cel mai” meritându-şi superlativele.
Sigur, toat