Moody’s va începe în luna mai să retrogradeze ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial, mişcare care riscă să le majoreze costurile de finanţare şi să le oblige să restrângă creditarea, cu impact asupra creşterii economice, informează Mediafax, citând Bloomberg.
BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, Deutsche Bank, lider în Germania, şi banca americană Morgan Stanley se numără printre instituţiile financiare ale căror ratinguri pe termen lung şi scurt ar putea fi revizuite la cel mai redus nivel atins vreodată, a anunţat Moody’s la începutul acestui an.
Măsurile vor avea loc ca urmare a modificării sistemului de evaluare aplicat de agenţie.
Retrogradările, care ar urma unor măsuri asemănătoare luate anul trecut de Standard&Poor’s şi Fitch, ar putea eroda profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de la fondurile de investiţii de pe pieţele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor.
Fără acces la finanţare din surse private, băncile sunt nevoite să vândă active şi să restrângă creditarea.
"Aş vrea să pot spune că opiniile agenţiilor de rating nu mai contează, dar din nefericire contează", a declarat Philippe Bodereau, director la Pacific Investment Management, cea mai mare companie de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial.
El a arătat că este un pas înapoi pentru bănci, având în vedere ce progrese au făcut pentru a deveni mai sigure şi mai transparente.
Banca Centrală Europeană (BCE) a acordat băncilor din regiune împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, în două operaţiuni fără precedent, dar creditele către companiile din afara sectorului financiar au scăzut în aprilie cu 0,17%.
Analiştii anticipează că economia zonei euro a intrat în recesiune în primul trimestru, criza datoriilor forţând guvernele să reducă