Reprezentanţi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC) s-au aflat ieri, la Braşov, unde s-au întâlnit cu primarul George Scripcaru, dar şi cu rectorul şi prorectorul Universităţii Transilvania, pentru a stabili cum ar putea pune în practică acest proiect.
La întâlnire au participat decanul Facultăţii de Film din cadrul UNATC, Sorin Botoşăneanu, împreună cu regizorii Cristi Puiu (profesor UNATC) şi Adi Voicu. Aceştia au avut o întîlnire ci cu primarul George Scripcaru, rectorul Universităţii Transilvania, Ioan Abrudan, şi prorectorul Mihaela Gheorghe, şi au avut discuţii pe tema înfiinţării acestei secţii. Reprezentanţii UNATC s-au oferit să asigure profesorii şi dotările, iar braşovenii să vină cu spaţiul destinat cursurilor.
„Noi putem asigura profesori, curiculă şi dotări, iar dumneavoastră ne puteţi ajuta cu un sediu şi un cămin. Dorim să deschidem cursuri de licenţă şi de masterat, în regie film, cu aplecare spre documentar. Este vorba de şase-opt studenţi pe licenţă şi doi-patru pentru master. Cifra nu este mare, dar capitalul de imagine este imens. Nu văd de ce Sibiu şi Cluj au festivaluri de film importante, iar Braşovul nu. Aici aveţi toate datele", a declarat Sorin Botoşăneanu.
„Cinematograful românesc este cel mai important capital de imagine al României în străinătate, la acest moment. O şcoală de film poate deveni în timp independentă, şi ar putea coopta regizori şi profesori de la şcoli europene", este de părere Cristi Puiu.
Propunerea înfiinţării „extensiei" UNATC, cum se numeşte în limbaj tehnic, a venit din partea rectorului UNATC Bucureşti, Adrian Titieni. „Sunt de acord cu acest lucru, este foarte bine şi mă bucur de această iniţiativă, este necesar ca în perioada următoare săm stabilim, din punct tehnic şi procedural, ce presupune acest lucru şi care sunt paşii d