Flagelul crizei a atins toate ramurile economice ale Romaniei, mai putin sectorul terenurilor agricole, pentru care candva eram recunoscuti la nivel european. Investitorii straini par sa-si fi amintit de "granarul Europei" si au luat cu asalt piata locala, contribuind la o crestere cu 40% a pretului pamantului in ultimii patru ani, relateaza Capital.
Suprafata de teren agricol disponibila la vanzare in Romania este in prezent estimata la 500.000 hectare, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Potentialul pietei este si mai mare, daca tinem cont ca circa 3 milioane de hectare de teren agicol sunt neutilizate. Investitorii straini ce vizeaza o activitate agricola eficienta au in vedere, in general, cultivarea de cereale pe suprafete agricole mari, de peste 1.000 de hectare, ceea ce se traduce in bugete de cateva milioane de euro.
Pretul unei suprafete de 1.000 de hectare, cu un grad de comasare aproape de 100%, poate ajunge si la 6.000 de euro/hectar daca se afla intr-o zona cu irigatii si acces la apa dulce, cum sunt loturile din Baragan sau Dobrogea. Identificarea unor asemenea loturi compacte este insa foarte dificila. Drept dovada stau cele 31.000 de firme si institutii cu activitate in domeniul agricol, care exploateaza aproape aceeasi suprafata de pamant cat lucreaza 3,82 milioane de agricultori particulari. Flagelul crizei a atins toate ramurile economice ale Romaniei, mai putin sectorul terenurilor agricole, pentru care candva eram recunoscuti la nivel european. Investitorii straini par sa-si fi amintit de "granarul Europei" si au luat cu asalt piata locala, contribuind la o crestere cu 40% a pretului pamantului in ultimii patru ani, relateaza Capital.
Suprafata de teren agricol disponibila la vanzare in Romania este in prezent estimata la 500.000 hectare, conform unui studiu al companiei de c