Controversatul ordin prin care Fiscul taxează veniturile din drepturi de autor mai mari de 119.000 de lei pe an va fi anulat, promite Victor Ponta.
În vara anului trecut, artiştii, jurnaliştii şi ceilalţi contribuabili care realizează venituri din drepturi de autor au fost puşi să plătească TVA aferente acestor venituri.
Decizia era deranjantă nu atât pentru că stabilea un plafon al veniturilor mai mic decât cel standard (119.000 de lei, adică sub 30.000 de euro, pe când maximul admis pentru scutire era de 35.000 de euro), cât pentru că Fiscul pretindea şi plata retroactivă pe ultimii cinci ani.
Acum, premierul Victor Ponta anunţă că se va renunţa la plata TVA pe veniturile din drepturile de autor, adică se va ţine de promisiunea făcută pe când era în Opoziţie.
Acord de principiu
„Am discutat deja despre anularea plăţii TVA pe drepturile de autor cu domnul Florin Georgescu şi probabil că săptămâna viitoare sau peste două săptămâni o să primesc o recunoaştere a faptului că mă ţin de cuvânt. (...) Am acest acord de principiu al lui Florin Georgescu, mai trebuie să vedem doar care-i impactul bugetar", a declarat Victor Ponta, la emisiunea „Sinteza Zilei".
El a precizat că „statul nu pierde cine ştie ce mare lucru, această măsură a fost mai mult pentru intimidarea jurnaliştilor, un abuz al lui Sorin Blejnar faţă de jurnaliştii liberi".
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţase, în iunie anul trecut, că au fost declanşate inspecţii la „persoanele fizice care, în perioada 2006-2010, au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de autor şi din colaborări, ce depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA".
Adică, jurnaliştii, analiştii financiari şi politici, artiştii şi moderatorii TV care au câştigat într-un an mai mult de 119.000 de lei (echivalentul de atunci a aproximativ 29