Amânarea privatizării combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea a mărit tensiunile sociale în rândul salariaţilor.
„Avem salarii neachitate din luna martie, iar încă din anul 2011, lunar, trimitem 1.000 de oameni în şomaj tehnic, cu 80% din salariul brut. Avem 3.400 de salariaţi dintre care 2.800 la Râmnicu Vâlcea şi alţi 600 la Petrochimia din Piteşti. Aşteptăm ca actualii miniştri să se instaleze şi, dacă nu ne vor rezolva problemele, vom trece la proteste", a spus Mihai Diculoiu, liderul de Sindicat al Oltchimului.
Combinatul funcţionează, deocamdată, doar la 30-40% din capacitate, iar pierderile sunt de şapte milioane de euro. Potrivit lui Diculoiu, ca să poată funcţiona la 50-60% din capacitate, trebuie angajat un credit de 40 de milioane de euro pentru plata utilităţilor şi a materiei prime.
„Avem salarii neplătite pe trei luni, dar acum mai avem două", a spus Mihai Truşcă (44 ani), salariat. Angajamentul cu plata salariilor nu poate fi respectat, amânarea privatizării adâncind problemele sociale ale Oltchimului.
„Nu-i vina actualei conduceri că nu vom putea respecta această convenţie de plată la zi a salariilor până la sfârşitul lui mai. De aceea, noi vom iniţia ample acţiuni de protest dacă nu se vor rezolva problemele", a mai spus Diculoiu. ;