Millennium Bank, subsidiara locală a grupului portughez cu acelaşi nume, şi-a redus pierderile din primul trimestru cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 3,4 milioane de euro, datorită scăderii costurilor operaţionale şi a cheltuielilor cu provizioanele de risc.
"Rezultatele s-au îmbunătăţit pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele şi în condiţiile unui control strict al cheltuielilor operaţionale", scrie în raportul trimestrial publicat de grupul portughez.
Cheltuielile băncii s-au redus cu 18% în primele trei luni, până la 9 milioane de euro, dar în acelaşi timp şi veniturile operaţionale au scăzut şi au ajuns la 5,2 milioane de euro faţă de 6,4 mil. euro în perioada ianuarie-martie 2011. Scăderea veniturilor vine în contextul în care portofoliul de credite a crescut cu numai 11 mil. euro în primul trimestru, ajungând la 409 mil. euro. "Creşterea volumului creditelor acordate clientelei este influenţată încă de criteriile de risc foarte stricte ale băncii", se precizează în raport. Millennium a crescut totuşi creditarea cu 20% în ultimul an.
Millennium a intrat pe piaţa din România abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare, având estimări de trecere pe profit anul acesta. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecţii de capital.
Grupul portughez a investit peste 300 mil. euro pentru dezvoltarea de la zero a subsidiarei locale după ce în 2005 a pierdut cursa pentru preluarea BCR în faţa austriecilor de la Erste. Millennium a rămas însă cu o prezenţă discretă pe piaţa locală, iar la finalul anului trecut administra numai 0,6% din activele sistemului bancar.
Banca avea un volum al depozitelor atrase de 295 mil. eur