Trei proiecte ale unor tineri români participă la ediţia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai mare competiţie dedicată elevilor de liceu din lume. Concursul va avea loc la Pittsburgh, SUA, în perioada 13-18 mai.
Elevii români care participă în acest an la Intel ISEF doresc să impresioneze juriul cu proiecte din domeniul medicinei şi al informaticii. Unul dintre aceştia este Ionuţ Alexandru Budişteanu. Elev la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea, Ionuţ este înscris în categoria “Informatică” cu un dispozitiv pentru nevăzători.
Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.
Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.
Aşadar, persoanele nevăzătoare vor reuşi să înţealeagă imagini electrice mult mai detaliate cu ajutorul unei părţi a corpului mai sensibilă decât degetele, anume limba.
Tot la categoria “Informatică” este înscris proiectul lui Tudor Pătuleanu şi Vlad Daniel Pavel de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava. Proiectul celor doi se numeşte “Pixul digital”, un sistem de digitizare a mişcărilor mâinii în momentul scrierii, care înregistrează automat informaţia pe co