În Uniunea Europeană, schimbările au fost întotdeauna declanşate de evenimentele politice deosebit de importante. Căderea Cortinei de Fier a consolidat voinţa politică de a strânge legăturile între naţiunile şi popoarele Europei. Astăzi, frontierele au dispărut.
Toţi cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a trăi, călători, studia, munci, face cumpărături sau a se pensiona oriunde pe teritoriul UE. Am creat o monedă comună şi neam bucurat de aderarea statelor membre din Europa Centrală şi de Est. Într-o perioadă caracterizată prin schimbări istorice, europenii şi-au unit forţele: au mizat pe Europa şi au devenit mai puternici.
În prezent, situaţia nu s-a schimbat. Împreună, am luat măsuri ferme de combatere a crizei. Europa a avut de învăţat lecţii dure, însă graţie unor decizii ferme, construcţia noastră europeană e gata să reziste şi altor furtuni. Acum a sosit momentul să consolidăm ceea ce am construit şi să analizăm în mod realist, cu imaginaţie şi optimism, posibilităţile pe care ni le oferă viitorul.
La douăzeci de ani de la crearea cetăţeniei europene, în micul orăşel de frontieră Maastricht, trebuie să dăm un nou elan proiectului european. Şi vom face acest lucru cu sprijinul direct al cetăţenilor noştri. Uniunea Europeană există datorită cetăţenilor săi şi pentru a servi interesele acestora. Şi continentul nostru unit va deveni mai puternic şi mai prosper numai dacă suntem capabili să ascultăm şi să răspundem nevoilor cetăţenilor săi. Oamenii aşteaptă din partea Europei rezultate concrete, nu doar vorbe. Şi pe bună dreptate!
De când am devenit primul comisar european ce se ocupă de domeniul cetăţeniei, am colaborat cu preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi cu toţi colegii mei comisari pentru a întreprinde demersuri concrete care să garanteze că fiecare cetăţean beneficiază, în viaţa cotidiană, de drepturile conferite de apar