Proiectul de lege propus de USL a trecut de Senat. PDL şi UDMR spun că e neconstituţional. Sursa: EVZ
Proiectul USL privind introducerea votului uninominal pur a trecut ieri de Senat şi va intra în procedură accelerată la Camera Deputaţilor. În teorie, aceasta ar fi o veste bună.
Numai că, din versiunea iniţială a textului, au fost eliminate atât articolul care sancţiona migraţia politică, dar şi cel care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat renunţarea la aceste două promisiuni ale USL prin dorinţa de a vedea legea trecută cât mai repede prin Parlament şi de a evita contestaţiile la Curtea Constituţională. De cealaltă parte, PDL şi UDMR spun însă că şi ceea ce a mai rămas în proiectul de lege poate ridica probleme de constituţionalitate.
Ce prevede proiectul
Conform variantei votate ieri de Senat - vot la care PDL s-a abţinut, iar UDMR a votat împotrivă - în colegiul uninominal câştigătorul se decide într-un singur tur de scrutin, victoria revenind celui care a câştigat cele mai multe voturi în colegiul respectiv (chiar dacă nu a întrunit peste 50%).
Dacă actualul sistem de vot uninominal are hibele sale, pentru că a adus în Parlament candidaţi clasaţi pe locul doi sau trei în colegiul respectiv, versiunea USL ar putea duce la eliminarea principiului reprezentativităţii partidelor.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a explicat în plenul Senatului că proiectul creează posibilitatea ca un partid care, ca număr de voturi, obţine 45% la alegeri, să câştige în 80% din colegii şi să ajungă să aibă, în Parlament, o reprezentare de 80%, ceea ce ar prejudicia celelalte partide şi mai ales pe alegătorii acestora.
"Este o idee nefavorabilă, care va întâmpina mari probleme de constituţionalitate", a explicat Rădulescu abţinerea PDL.
Capcana USL
Marius Vulpe