Civilizaţiile încep să se ciocnească pe măsură ce un val de români şi bulgari sărăciţi vine în Germania, supraîncărcând sistemul, scrie publicaţia "Der Spiegel", într-un amplu reportaj.
Eforturile de a integra noii rezidenţi au fost destul de lente şi mulţi dintre imigranţi se pierd într-un sistem pe care nu îl înţeleg. Lumile au început să se ciocnească pe măsură ce numărul de români şi bulgari ajunşi în Germania a început să crească. În multe privinţe, autorităţile sunt la fel de copleşite de imigranţii săraci pe cât sunt şi aceşti cetăţeni UE copleşiţi de realităţii vieţii din Germania.
Săptămâna aceasta, Consiliul Experţilor pentru integrare şi migraţie îşi va prezenta evaluarea pentru 2012. Raportul anual, care analizează colaborarea pe politici de integrare între autorităţile locale, regionale şi naţionale, a ajuns la o concluzie sumbră: nu prea există coordonare şi nici cooperare efectivă între autorităţi.
Nu doar muncitori sezonieri
Problema este cel mai bine revelată de felul în care autorităţile se comportă faţă de grupurile de imigranţi din Europa de sud-est. Nu există o strategie pentru a depăşi problema. Mai rău, mulţi politicieni din regiuni şi "de la centru" presupun că imigranţii români sunt doar muncitori sezonieri care se vor întoarce în ţările de origine. Aceeaşi greşeală ca acum câteva decenii, când guvernul german se aştepta în mod greşit ca muncitorii "oaspeţi" greci şi turci să se mai ducă şi pe la casele lor.
Însă autorităţile locale abia acum încep să-şi dea seama că imigranţii din statele UE estice intenţionează să se stabilească în Germania. Autorităţile din Berlin vor să facă pionierat în domeniu şi vor să ratifice o strategie menită să îmbunătăţească condiţiile pentru imigranţi până în 2016. Zilnic, realităţile de la faţa locului arată cât de necesare sunt aceste măsuri. La sfârşitul lui martie, autorităţile d