India, cel mai mare producător de orez după China, este pe punctul de a rivaliza cu Vietnam în ceea ce privește volumul de orez exportat, depășind Thailanda, țară care a dominat piața exporturilor de orez în ultimii 30 de ani.
Exporturile indiene vor crește la 7 milioane de tone în anul care se va închiea pe 31 august, a anunțat Samarendu Mohanty, economist la International Rice Research Institute. Această cantitate este peste dublul volumului total al exporturilor din 2010-2011, de 2,8 milioane de tone, conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA). Vietnam va exporta, la rândul său, 7 milioane de tone de orez iar Thailanda 6,5 milioane de tone, se arată în informațiile publicate de instituția americană, citate de agenția de știri Bloomberg.
Producție globală peste nivelul cererii
Orezul, produs alimentar de bază pentru jumătate din populația pământului, a scăzut, ca preț, cu 17% de la vârful atins în 2008, după ce India a anulat interdicția asupra exportului de soiuri de orez în afară de basmati. Prețurile vor rămâne sub presiune și în lunile viitoare pe măsură ce producția globală va continua să depășească cererea pentru al optulea an consecutiv. Acest lucru va conduce la prelungirea declinului prețurilor alimentare, care au scăzut pentru prima oară în acest an în aprilie, conform informațiilor oferite de Organizația Națiunilor Unite. Thailanda a fost principalul exportator de orez, anul trecut, cu 10,6 milioane de tone.
„Există o posibilitate certă ca India să devină cel mai mare exportator de orez”, a declarat Mohanty în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg News. O recoltă bogată va permite țării să continue să exporte la același volum și în anul următor, a declarat Vijay Setia, președintele All India Rice Exporters’ Association. Următoarea recoltă este estimată a fi și mai bogată, a declarat acesta