În Rusia a fost aniversată miercuri victoria din 1945 împotriva nazismului şi încheierea celui de-al doilea Război Mondial. 14 mii de militari au fost mobilizaţi pentru o mare paradă la Moscova, unde de câteva zile Vladimir Putin este din nou şef suprem la Kremlin. Putin se află însă de câteva zile şi într-o veritabilă ofensivă mediatică.
Când aliaţii semnau, în seara zilei de 8 mai 1945, capitularea Germaniei naziste, la Mosocova, aflată mult mai la est, era deja data de 9 mai. Iată de ce americanii, britanicii, francezii, italienii şi alţi occidentali sărbătoresc ziua victoriei pe 8 mai, iar ruşii o sărbătoresc pe 9 mai. Această scindare în materie de simboluri spune însă ceva şi despre concepţia pe care a avut-o fiecare dintre cele două tabere victorioase asupra victoriei. Pentru Rusia, ziua de 9 mai este şi una când poate face o demonstraţie internaţională de forţă. Nu degeaba au fost scoase la defilare tancurile şi rachetele cele mai performante, blindatele şi purtătoarele de trupe de ultimă generaţie.
Parada militară de pe 9 mai încheie însă triumfal şi “rocada politică” de la Moscova, unde Vladimir Putin, care era prim-ministru a redevenit preşedinte, iar Dmitri Medvedev, care era preşedinte a redevenit prim-ministru. Manifestanţii care au denunţat această operaţiune ca o formă de abuz, ca o ruşine pentru Rusia şi pentru democraţie, n-au reşit să rămână multă vreme în faţa aparatelor de filmat ale reporterilor străini. Poliţia a operat sute de arestări, ceea ce i-a făcut pe americani să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu “stilul Putin”.
Occidentalii sunt însă prea ocupaţi cu propriile lor crize şi probleme, ca să rămână focalizaţi pe ceea ce se întâmplă în Rusia, unde conceptul de democraţie pare să fie pus în paranteză cel puţin până în 2024. Pentru că în virtutea Constituţiei ruse, Putin se mai poate prezenta de două ori la aleger