Mii de cupluri se despart după câţiva ani de căsnicie. Psihologii oferă ingredientele relaţiilor durabile.
Mitul conform căruia dragostea durează doar trei ani e confirmat şi de statistici, nu doar de studiile diverse făcute în lume asupra subiectului. În anul 2010, 21% dintre căsătorii s-au destrămat, multe cupluri luându-şi adio la trei-patru ani după ce şi-au pus pirostriile. Nu mai puţin de 6.500 dintre cuplurile care au divorţat în anul 2010 aveau mai puţin de trei ani de căsnicie.
Cu 1,52 divorţuri la mia de locuitori, ţara noastră se situează printre primele locuri în Uniunea Europeană din punct de vedere al ratei divorţurilor, arată datele oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Confundă pasiunea cu iubirea
În 2010, peste 32.000 de cupluri au hotărât că nu mai au de ce să lupte pentru dragostea lor şi au găsit ca unică soluţie divorţul. De vină este pasiunea şi atracţia fizică, pe care tinerii o confundă cu iubirea.
"În evoluţia unei relaţii de cuplu există anumite etape. Iniţal, există dragostea pătimasă, care influenţează relaţia, iar uneori chiar şi decizia de a se căsători. Căsnicia înseamnă mai mult decât o simplă relaţie de dragoste. Ea presupune o temelie pe care să construieşti o relaţie de lungă durată. Când pasiunea se epuizează, apar monotonia, părţile ascunse care pot deveni deranjante pentru parteneri", explică psihologul Keren Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
Care este vârsta ideală pentru căsătorie
Imaturitatea partenerilor care aleg să îşi întemeieze o familie poate fi începutul sfârşitului.
"Vârsta ideală pentru a face acest pas este 30-35 de ani. Atunci oamenii sunt suficient de maturi din punct de vedere emoţional şi intelectual. Ştiu cu exactitate ce îşi doresc de la viaţă şi se cunosc îndeajuns de bine ca să ştie ce