La Bucureşti se desfăşoară Zilele Culturii Japoneze. Centrul de Studii Româno-Japoneze şi Universitatea Româno-Americană, organizează o serie de evenimente pentru promovarea culturii şi tradiţiilor nipone. Este vorba de întâlniri dedicate bucătăriei japoneze, artelor marţiale şi un workshop de desen manga. Zilele culturii Japoneze au debutat cu o paradă de 50 de kimonouri.
Kimonoul este costumul naţional al Japoniei. La origine, cuvântul kimono însemnă: lucru de îmbrăcat. În prezent, denumirea reprezintă un anumit tip de îmbrăcăminte tradiţională în întregime care este deja cunoscut ca un simbol al culturii nipone. Centrul de Studii Româno-Japoneze şi Asociaţia Rădăcini Culturale au prezentat o colecţie kimonouri şi yukata japoneze. Pe scenă au defilat 50 de tinere îmbrăcate în kimonouri de diferite feluri din mătase sau bumbac, în culori vii sau culori mai închise, cu brocart sau broderii. Şerban Georgescu, coordonator la Centrul de Studii Româno-Japoneze spune că au fost prezentate kimonouri din toată Japonia. “Am fost cea mai mare paradă de kimono de până acum din România organizată de români şi nu de japonezi. Am văzut 50 doamne şi domnişoare îmbrăcate în kimono şi în yukata, dar şi un domn. Am văzut un kimono vechi de 100 de ani îmbrăcat de o mireasă, am văzut un kimono cusut cu fir de aur şi am văzut kimonouri din toate colţurile Japoniei…” spune Şerban Georgescu.
La începuturi unele kimonouri aveau 12 straturi de material în diverse culori, cei de la curtea regală foloseau chiar până la 16 straturi diferite. Camelia Basta, preşedintele Asociaţiei Rădăcini Culturale, colecţionară de kimonouri spune că este vorba de o haină simplă, dar modul său de aranjare este foarte complicat.
“Materialele sunt foarte deosebite, sunt toate materiale naturale. Purtarea lor direct pe piele în orice situaţie, că este cald sau că e frig lasă co