Stiglitz consideră că măsurile de austeritate propuse de Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale ca soluție la criza datoriilor suverane vor avea ca rezultat exacerbarea crizei datoriilor suverane.
Într-un editorial publicat pe portalul project-syndicate.org, Joseph E. Stiglitz, laureatul premiului nobel pentru economie, critică dur măsurile de austeritate propuse de Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale, precum și lipsa de viziune a liderilor lumii financiare, principalii responsabili pentru criza actuală. Pentru Stiglitz, credința acestora că încrederea piețelor va fi recâștigată și economia globală va fi redresată în condițiile în care economiile aflate în criză se afundă în recesiune iar austeritatea lovește în consum și producție, provocând creșterea șomajului, este nejustificată.
Nevoia urgentă de soluții alternative
Laureatul premiului Nobel pentru economie consideră că timpul nu este încă pierdut pentru a lua în considerare soluții alternative. Unele țări, precum Germania, aflate într-o situație economică mai bună, mai au loc pentru manevre fiscale. O expansiune echilibrată a taxelor și cheltuielilor guvernamentale stimulează economia, consideră Stiglitz. Dacă acest program este bine conceput (taxarea averilor, combinată cu investiții în educație), creșterea produsului intern brut și reducerea șomajului ar fi semnificativă.
Europa însăși, nu se află într-o situație fiscală disperată, rata datoriei raportată la PIB fiind comparabilă cu cea a Statelor Unite. Stiglitz susține că, la fel ca și în cazul Statelor Unite, Uniunea Europeană trebuie să devină mai mult decât suma statelor membre. Dacă Banca Centrală Europeană ar putea să se împrumute și să reîmprumute statele membre, costurile finanțării datoriei europene ar scădea, fapt care ar permite cheltuieli de stimulare a creșterii