Reprezentantii misiunii Fondului Monetar International (FMI) au prezentat miercuri concluziile vizitei in Romania. Astfel, s-au facut referiri atat la salariile din sectorul de stat si la deficitul bugetar, dar si la arierate, privatizarile companiilor de stat, pretul gazelor sau scaderea TVA.
Jeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, a declarat miercuri, la conferinta de la finalul celei de-a cincea misiuni in Romania, recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, in iunie.
El a subliniat ca cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, in trecut o forta semnificativa de presiune, au scazut foarte mult.
Totusi, acesta a declarat ca politica viitoare in privinta salariilor va trebui regandita, daca in 2013 se va ajunge la o situatie in care conditiile economice sa devina dificile, conform Agerpres.
"Daca este sa ajungem in 2013 la o situatie in care conditiile economice sa devina dificile, sigur ca va trebui sa regandim politica viitoare in privinta salariilor. Dar nu exista niste conditionalitati speciale, pana in acest moment, cu autoritatile privind cresterea salariilor. Ele vor merge mai departe in 2012, bugetul din 2013, si aceste cresteri vor avea loc in decembrie si se vor suporta din bugetul pe ianuarie anul viitor. Este un lucru care se poate face", a explicat Franks.
Seful misiunii FMI considera ca, in actuala situatie europeana si in contextul apropiatelor alegeri, este "crucial" pentru Romania sa continue reforma.
"Va fi de o importanta cruciala ca Romania sa continue politicile de reforma, avand in vedere situatia actuala din Uniunea Europeana si alegeril