Foto: Thinkstock Autorităţile chineze au declanşat o anchetă printre vânzătorii de legume, bănuiţi că ar stropi legumele cu formol cu scopul de a le menţine prospeţimea, anunţă în ediţia de azi publicaţia L’Espress. La scandalul porcului îngăşat cu o substanţă anabolizantă şi cel al laptelui contaminat cu melanimă, un aditiv care mimează doar un conţinut ridicat de proteine, se mai adaugă cel al legumelor stropite cu formol.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, zeci de comercianţi de legume din provincia Shandong din estul Chinei, o importantă regiune agricolă, folosesc produse chimice în special pentru a păstra prospeţimea legumelor până ce ele ajung pe pieţe.
Formaldehida sau formolul este un lichid cancerigen, folosit în mod curent pentru conservarea unor probe prelevate în laboratoare sau pentru îmbălsămare. Această substanţă poate provoca moartea dacă este ingerată în cantităţi foarte mari.
"Se face în mod curent acest lucru pentru a păstră varza proaspătă. Altcumva, verzele înghesuite în camioane ar putrezi în două-trei zile, explică un agricultor din Dongxia pentru AFP. O autoritate a localităţii Dongxia, care a recunoscut această practică a vânzătorilor de legume, a declarat sec, fără a furniza detalii: " Noi anchetăm această afacere”.
Varza este unul dintre alimentele de bază din hrana chinezilor, mai ales în nordul ţării. Până acum, scandalul cel mai răsunător este cel al laptelui contaminat cu melamină, care în anul 2008, a provocat moartea a şase copii şi a îmbolnăvit alţi 300.000. Foto: Thinkstock Autorităţile chineze au declanşat o anchetă printre vânzătorii de legume, bănuiţi că ar stropi legumele cu formol cu scopul de a le menţine prospeţimea, anunţă în ediţia de azi publicaţia L’Espress. La scandalul porcului îngăşat cu o substanţă anabolizantă şi cel al laptelui contaminat cu melanimă, un aditiv c