Economia mondială întârzie intrarea într-un nou ciclu de creştere, iar factorii de incertitudine sunt tot mai prezenţi. Economia reală stă în pragul reintrării în recesiune, iar pentru pieţele de capital se prefigurează o corecţie modestă, cu riscul major al unei prăbuşiri în cazul în care problemele din Europa vor degenera.
Indicatorii macroeconomici comunicaţi pe mapamond în ultima perioadă confirmă scenariul de evoluţie a economiei mondiale la un ritm sub potenţial în prima jumătate a anului curent. Decelerarea economiei americane în primul trimestru din acest an, semnalele de reintensificare a crizei datoriilor suverane din Zona Euro şi dependenţa Asiei de cererea din America de Nord şi Europa sunt principalele elemente care au caracterizat recent mersul economiei mondiale.
Află ce cred marii investitori internaţionali despre pozibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro
Principala provocare pentru marea majoritate a economiilor dezvoltate constă în realizarea concomitentă a consolidării bugetare şi refacerea potenţialului economic (care se situează la minimele din ultimele decenii). Pentru economiile emergente şi în dezvoltare principala provocare constă în reducerea dependenţei de fluxurile economice cu statele dezvoltate.
Află de ce Portugalia ar putea fi o victimă a crizei, în ciuda aparenţelor de relativă stabilitate
Economia globală, în impas.
Deşi s-a ameliorat semnificativ în aprilie (la aproximativ 1 200 p., nivel dublu comparativ cu minimele din februarie), indicatorul comerţului internaţional, indicele Baltic Dry, se menţine sub nivelul de la începutul anului (circa 1 600 p.).
Citeşte aici despre evoluţia surprinzător de bună a monedei unice
Economia americană a decelerat în primele 3 luni ale anului curent, pe fondul evoluţiei nefavorabile a investiţiilor. Contracţia investiţiilor pe seg