S-a tot vorbit, acum vreo 2-3 ani, despre sporurile nesimţite de prin instituţiile bugetare. De la sporul de antenă la primele pentru refacerea după întoarcerea din concediu, de la sporul de zâmbet la cel de limbi străine. O grămadă de sporuri necuvenite, anormale şi chiar hilare - dacă acestea nu s-ar fi plătit din banii celorlalţi contribuabili, de fapt.
O parte din aceste sporuri au fost eliminate, o parte au încetat de la sine - a venit legea salarizării bugetarilor, chipurile, cu scopul de a elimina unele inechităţi în această privinţă -, însă unii au continuat să beneficieze de ele, cam un sfert din totalul celor 1.200.000. În urma unor controale pe la instituţiile publice, Curtea de Conturi a stabilit că vreo 300.000 de angajaţi din sistemul de stat au încasat sporuri ilegale, obligându-i pe aceştia să returneze banii obţinuţi necuvenit.
Noua coaliţie de guvernare s-a gândit însă bine, că tot vin alegerile, şi a decis că e cazul să facă o faptă bună pentru aceşti bugetari şi să-i ierte de plata acelor sume. Proiectul fusese iniţiat de UDMR, pe vremea vechii coaliţii de la Putere, pe considerentul că sporurile au fost acordate cu bună-credinţă în baza unor contracte colective şi că, astfel, banii n-ar mai trebui returnaţi. Argumentul a fost preluat şi de noua coaliţie şi, uite-aşa, bugetul s-a uşurat de câteva sute de milioane de lei.
Dă-o dracu' de Curte de Conturi, dă-i naibii pe ceilalţi bugetari, vreo 900.000 la număr, care din rea-credinţă, probabil, n-au avut asemenea contracte colective cu aşa sporuri, dă-i încolo pe fraierii de contribuabili! Important este să facem capital electoral.
Şi tot pe acest considerent se vor reîntregi şi salariile tuturor bugetarilor, iar pensionarii îşi vor primi banii reţinuţi pentru asigurările de sănătate. Or fi sau n-or fi bani la buget, ne împrumutăm, că de-aia eram cu gu