Complexul Energetic Rovinari a acceptat oferta depusă de China Huadian Engineering pentru construcţia unei termnocentrale de 800 milioane euro pe amplasamentul a două blocuri energetice dezafectate. În cazul în care negocierile vor eşua, societatea de stat va începe discuţiile cu celălalt ofertant, Marubeni Corporation din Japonia.
"Ambii ofertanţi au fost declaraţi calificaţi. Discutăm cu chinezii crearea unei firme mixte care să deruleze investiţia. Dacă nu ne înţelegem cu ei vom discuta cu japonezii", a declarat Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari, citat de Mediafax.
Oferta chinezilor a obţinut cel mai mare număr de puncte, respectiv 100 faţă de 78,75 obţinute de japonezi, potrivit firmei de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a acordat asistenţă şi consultanţă juridică CE Rovinari în acest proiect.
Noua termocentrală va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari.
Unitatea va funcţiona pe bază de lignit şi ar uma să aibă o capacitate de cel puţin 500 MW. Investiţia minimă estimată este de 800 milioane de euro. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să deţină majoritatea acţiunilor.
"În principiu, finanţatorul va avea majoritatea în firma mixtă, iar noi vom participa cu aport în natură. Dacă însă vom face rost de o parte a finanţării, situaţia s-ar putea schimba", a adăugat Trotea.
Construcţia unei astfel de termocentrale durează între trei şi trei ani şi jumătate. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.
Complexul Energetic Rovinari a fuzionat cu celelalte complexuri din zonă, respectiv Turceni şi Craiova, plus Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Noua entitate se cheamă Complexul Energetic Olten