Printre majorari salariale, restituirea contributiilor sociale retinute in mod neconstitutional si alegerile din toamna, Guvernul Ponta vrea sa includa pe agenda de prioritati si reducerea taxei pe valoare adaugata pentru alimente.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alaturi de premierul Victor Ponta, sustin ca reducerea TVA pentru produse agricole va contribui la reducerea evaziunii si va ajuta producatorii agricoli din tara, iar masura se va va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
Pe de alta parte, reprezentantul Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, avertizeaza ca bugetul nu permite scaderea TVA alaturi de masuri precum cresterea salariilor bugetarilor si plata pensiilor, realizate oricum la limita, prin majorarea deficitului bugetar pentru acest an.
In final, insa, decizia va apartine autoritatilor romane, pozitia Ministerului de Finante avand un rol determinant.
Iar ministrul de Finante, Florin Georgescu, anunta ca, pana la sfasitul anului, nu vor fi luate masuri in aceasta directie, desi se lucreaza la o strategie economica.
Modelul propus de ministrul Agriculturii vizeaza micsorarea taxei pe valoare adaugata initial pe un segment restrans, un experiment cu alte cuvinte.
"Reducerea TVA la alimente este o prioritate si sper ca in aceste sase luni sa dam macar un exemplu. Speram sa putem introduce reducerea TVA pe zona de morarit si panificatie pentru a da un exemplu ca in acest mod putem sa combatem evaziunea fiscala", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Alte modele
Reducerea TVA poate prezenta numeroase avantaje, insa modelul propus nu este unul ideal, considera jucatorii din industria alimentara.
"Daca se face numai la morarit si panificatie, nu va influenta decat moraritul si panificatia, nu