Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,1%, pe o lichiditate dublă şi susţinută în proporţie de 95% de tranzacţiile cu titluri Fondul Proprietatea, SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi Banca Transilvania.
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut mai puţin, cu 0,2%, însă ieri a fost ultima zi în care investitorii puteau să cumpere titluri pentru a beneficia de dividende, astfel că este de aşteptat ca astăzi titlurile să se corecteze mai puternic. Astăzi este ziua ex-dividend şi la Transgaz Mediaş (TGN), unde este aşteptat de asemenea ca preţul să se ajusteze cu valoarea dividendului distribuit de companie anul acesta.
"Cred că situaţia ţine foarte mult de lichiditatea oferită. Practic în condiţiile actuale, pe o lichiditate nu prea mare, singurele acţiuni care oferă posibilitatea de a intra şi ieşi în timp cât de cât rezonabil sunt blue chip-urile (cele mai lichide acţiuni - n. red.). Pe lângă speculatori, din când în când se mai simte prezenţa investitorilor interesaţi de randamentul dividendelor. Totuşi această lipsă de orizont nu permite o activitate de tranzacţionare mai susţinută", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,95%.
Indicele extins al Bursei BET-XT a coborât cu 1,73%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom.
În prima oră cotaţia acestor titluri a urcat de mai multe ori până la un nivel maxim al primei părţi a zilei de 0,41 lei, respectiv cu 1,26% peste nivelul de marţi. La închidere, titlurile au coborât cu 3,4%. Aceste titluri