Victor Ponta a deschis larg robinetul populismelor de inceput de mandat si campanie electorala. Din prima sedinta de guvern ele au tasnit ca dintr-un robinet deschis la maximum. Noroc ca FMI pusese deja piciorul pe furtun.
Singura dintre masurile anuntate care se justifica este restituirea banilor incasati in conditii neconstitutionale de la pensionari prin aplicarea CASS inclusiv sub pragul de 740 de lei. Normal ar fi fost insa ca acesti bani sa fie dati inapoi in totalitate, chiar cu pretul amanarii altor cheltuieli inclusiv salariale. Daca discutam in termeni economici, pensionarii continua sa fie pagubiti. Pentru sumele ce le-au fost luate, cateva zeci de lei pe luna, nu primesc nici dobanda si nici macar o indexare cu inflatia. Statul le-a folosit si le foloseste gratuit banii. In plus, poate ca unii dintre ei nu vor mai ajunge la capatul celor 16 luni de recuperare.
Si cum tot vorbim despre pensionari, nu inteleg de ce guvernul nu a rostit nicio vorba despre obligatia legala de a indexa pensiile cu rata inflatiei plus un procent din cresterea salariului mediu pe economie, obligatia inclusa in Legea pensiilor si suspendata hoteste de Guvernul Boc. In schimb, Victor Ponta s-a repezit sa majoreze salariile bugetarilor, nu cu cat promitea pana in urma cu cateva zile, adica inainte de a fi desemnat premier. FMI nu a acceptat mai mult de 8% deocamdata. Restul, la anul, daca economia o va permite desigur. Fara indoiala ca 8% e mai mult decat nimic, dar dl. Ponta ar fi avut datoria unor explicatii care au lipsit.
Pe de-o parte, explicatii despre finantarea acestei masuri. Cum cufarul cu bani din subsolul Palatului Victoria inca nu a fost gasit si nici gainile de la Cornu nu fac oua de aur, banii pentru majorare vin din deficit. Adica mai pe romaneste sunt bani imprumutati, pe care deocamdata economia nu-i produce, dar bugetul ii cons