Ar fi putut fi așa de frumoasă finala Europa League. Să ținem minte pentru multă vreme reușitele lui Falcao. Tupeul lui extraordinar ca, în ditamai finala, să-și umilească adversarii cu fente de maidan sau ”curtea școlii” (cu piciorul peste minge ori cu călcâiul), după care să trimită imparabil în plasă. Acele schimbări de direcție extraordinare, în care apărătorii se culcă în stânga și în dreapta, de parcă Falcao i-ar fi trântit la pământ cu o invizibilă baghetă magică, ar fi fost imaginile care ar fi trebuit să ne rămână în minte.
Din păcate, rămânem însă cu gustul amar al unei povești pe care nu am văzut-o la televizor, ci am citit-o în edițiile online ale diferitelor instituții media, după încheierea meciului. Ce nu am văzut și nu am aflat de la televizor în timpul transmisiunii în direct? Faptul că finala a fost întreruptă, pentru ca oamenii de ordine să-i poate prinde și evacua pe cei doi suporteri ai Științei, care reușiseră să pătrundă pe terenul de joc, în timp ce purtau tricouri pe care scria ”Justice for Craiova”. Moment în care și microfoanele de fond au fost închise, pentru ca o țară întreagă să nu audă scandându-se deja celebrul ”Mitică la pușcărie”.
Un astfel de moment șterge întreg spectacolul de pe teren. Toată tensiunea și emoțiile partidei se diluează, fiind înlocuite de frustrarea și furia celui înșelat. Tras pe sfoară. Batjocorit. Ah, sunt inutile trimiterile la prevederile constituționale care statuează dreptul la informare corectă. Astea sunt discuții pentru ”fițoși”, pentru ”cârcotași”.
De fapt, fotbalul e continuatorul circului din epoca romană. Gladiatorii care se înfruntau până la moarte, aveau un singur scop (precum fotbalul de astăzi): să-i bine-dispună pe cetățeni. Să le distragă atenția de la grijile și problemele zilnice. ”Pâine și circ”. ”Pâine și fotbal”. Tot acolo. Și astfel, dintr-un magician al balonului, Falca