Vânzarea către Rusia de nave de război franceze şi de alte echipamente militare germane şi italiene provoacă îngrijorare în rândul unor ţări membre ale NATO, relevă un raport al Congresului american făcut public joi.
Raportul realizat de serviciul pentru cercetări al Congresului califică vânzarea convenită în iunie 2011 a patru nave de război Mistral drept 'prima vânzare de capacităţi militare semnificative către Rusia de către un membru al NATO', notează France Presse.
Acest contract 'a aruncat lumină asupra tensiunilor din interiorul Alianţei cu privire la relaţiile cu Rusia' şi a stârnit preocupare îndeosebi în rândul membrilor NATO din regiunea baltică, aceştia temându-se că Moscova ar putea desfăşura respectivele nave în regiunea lor, se arată în raport.
Administraţia preşedintelui american Barack Obama se opunea vânzării acestor nave, dar nu a insistat în a împiedica perfectarea tranzacţiei, preferând să dea o şansă ameliorării relaţiilor cu Rusia, conform unor analişti citaţi în raport.
După anunţarea acordului de anul trecut dintre Franţa şi Rusia, influenta legislatoare republicană Ileana Ros-Lehtinen, care prezidează Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a invocat o ameninţare pentru stabilitatea regională şi a apreciat că este 'profund deranjant' ca un membru al NATO să vândă nave de război Moscovei.
Raportul, comandat de senatorul american Richard Lugar, se referă de asemenea la vânzarea către Rusia a unor simulatoare de luptă realizate de grupul german Rheinmetall şi a 60 de vehicule blindate italiene, comandate constructorului Iveco.
SURSA: Agerpres