Firmele româneşti au exportat în martie produse şi servicii în valoare totală de 4 miliarde de euro. Livrările făcute la extern de companiile locale sunt cu 2,2% mai mici decât cele din luna martie a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Unul din "motoarele" din spatele încetinirii exporturilor în martie a fost scăderea cu 3,9%, la 2,8 miliarde de euro, a livrărilor făcute de companiile româneşti pe pieţele din Europa de Vest.
"Este o tendinţă care a început de mai de mult. Situaţia este explicabilă prin scăderea activităţii din zona euro şi din UE în general. Tendinţa este vizibilă şi în alţi indicatori şi cred că această situaţie se va răsfrânge asupra exporturilor şi în luna aprilie", a explicat situaţia analistul economic Laurian Lungu.
Exporturile din primul trimestru al acestui an totalizează 10,9 miliarde de euro, în scădere cu aproximativ 100 de milioane de euro faţă de perioada similară din 2010. Din totalul de produse şi servicii, 72%, adică 7,9 miliarde de euro, a ajuns pe pieţele din Uniunea Europeană. Livrările către vestul Europei au încetinit în primul trimestru din acest an cu 0,5% faţă de acelaşi interval din 2010.
Într-un ritm similar au mers şi exporturile către pieţele din afara Uniunii Europene. Astfel, vânzările în străinătate pe această linie au totalizat 3 miliarde de euro în T1, în scădere cu 0,3% faţă de intervalul similar anterior.
În martie însă, exporturile către pieţele din UE au coborât cu 3,9%, la 2,8 miliarde de euro. În bani, minusul este de 100 milioane de euro. Scăderea a fost însă frânată de creşterea cu 1,8% a vânzărilor la extern către pieţele din afara Uniunii Europene. În martie exportatorii români au trimis în afara UE produse şi servicii în valoare totală de 1,2 miliarde de euro.
În acest context, deficitul comercial după primele trei luni din anul acesta se