Cei care nu-şi lucrează pământurile vor trebui să plătească anual câte 600-1.000 de lei la hectar în bugetul statului, potrivit unui proiect legislativ elaborat de Ministerul Agriculturii.
Autorităţile vor să introducă o taxă nouă în agricultură, cea de igienizare a terenurilor nelucrate. Şi asta pentru că mii de hectare de pământ agricol stau pârloagă şi nu aduc venituri nici statului şi nici proprietarilor, provocând însă pagube imense altor producători.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Funciar şi a Codului Contravenţional, elaborat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi „să efectueze acţiuni tehnologice de igienizare a terenului, astfel încât să preîntâmpine înmulţirea şi răspîndirea buruienilor, bolilor şi organismelor dăunătoare plantelor agricole".
Angela Velicu, şefa Direcţiei îmbunătăţiri financiare şi fond funciar din cadrul MAIA spune că pentru nerespectarea acestor obligaţiuni, în primul an de constatare a încălcări, va fi aplicată o amendă de 600 de lei la hectar. În al doilea an, amenda va fi de 800 de lei, iar în cazul în care pământurile vor rămâne nelucrate trei ani la rând sancţiunea va creşte la o mie de lei.
Sursă de venit pentru buget
Dacă proiectul va fi aprobat, ar putea deveni o sursă bună de completare a bugetului de stat. Un simplu calcul arată că doar în primul an de aplicare ar putea fi adunate pe această cale circa 120 de milioane de lei. Or, anula rămân pârloagă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole. În al doilea an suma ar putea creşte la 160 de milioane de lei, iar în al treilea poate ajunge la 200 de milioane.
Vor fi şi alte beneficii. Sancţiunile îi vor determina pe proprietari să-şi cultive terenurile, care, lăsate pârloagă, au devenit o sursă de buruieni, boli şi paraziţi pentru culturile agricole de pe pământur