Accidentul de traseu inregistrat ca accident de munca este in avantajul salariatului pentru ca face posibila plata concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in perioada in care salariatul nu poate munci. Totusi, pentru a fi considerat accident de munca, accidentul de traseu trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 defineste la art.5 lit.g) accidentul de munca ca vatamare violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.
Normele metodologice de aplicare a legii nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006, definesc la art.2 pct.5 accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM) - accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente, potrivit prevederilor legale.
Atentie! Legea securitatii si sanatatii in munca stabileste obligatia angajatorului de a tine evidenta accidentelor de munca ce au ca urmare incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum si a accidentelor de munca, astfel cum sunt definite la art.5 lit.g). In cazul in care incalca aceasta prevedere, angajatorii risca amenzi contraventionale cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei.
Citește pe avocatnet.ro articolul în înregime: Accidentul de traseu. Când poate fi considerat accident de muncă