Pentru prima dată după multă vreme, învăţământul vocaţional reînvie anul viitor! Tinerii care se văd mai degrabă având o meserie precum brutar, mecanic auto sau tâmplar se pot înscrie de luna aceasta la o şcoală profesională sau tehnică pentru anul şcolar 2012-2013. Pentru prima dată după multă vreme, învăţământul vocaţional reînvie anul viitor! Tinerii care se văd mai degrabă având o meserie precum brutar, mecanic auto sau tâmplar se pot înscrie de luna aceasta la o şcoală profesională sau tehnică pentru anul şcolar 2012-2013.
În programul “Alege- ţi drumul” s-au înscris deja 473 de şcoli din toată ţara, care scot la concurs zeci de specializări din domenii precum industria alimentară sau industria uşoară. Cursurile au o parte teoretică şi una practică, iar tinerii vor primi lunar şi o bursă de 200 de lei pe toată durata cursurilor, adică timp de doi ani.
Iată condiţiile pentru obţinerea unui loc la o astfel de şcoală vocaţională:
- cei care se pot înscrie sunt atât elevii care au absolvit clasa a IX-a la o unitate de învăţământ, cât şi cei care au terminat o şcoală de arte şi meserii (SAM), dar vor să aprofundeze o anumită specializare;
- până pe 31 mai, elevii pot opta pentru calificarea dorită, în ordinea preferinţelor. După această etapă, locurile neocupate vor mai sta la dispoziţia elevilor până pe 31 august;
- dosarul de înscriere trebuie să conţină şi foaia matricolă pentru clasa a IX-a sau certificatul de calificare, dacă tânărul a absolvit SAM.
Ioan Mang, noul ministru al educaţiei, a avut mai multe idei de reformare a învăţământului românesc. El a fost, împreună cu Ecaterina Andronescu, fostul ministru al educaţiei, iniţiatorul unei legi care scuteşte copiii fostelor cadre didactice de taxele de admitere în învăţământul superior, precum şi taxele pentru cazarea în căminele studenţeşti.
Nu uita că mâine se deschide eJobs E