Cei peste 70 de calatori din cele trei tramvaie RATB implicate in accidentul produs joi, in Pasajul Lujerului din Bucuresti, urmeaza sa primeasca despagubiri, in cazul in care vor solicita aceasta. Ce prevede legea in astfel de cazuri si pana la cat pot ajunge sumele, intr-un articol DailyBusiness.ro.
Accidentul, cel mai grav din istoria RATB, s-a produs joi dimineata dupa ce un tramvai s-a defectat in pasaj. Potrivit martorilor oculari, un al doilea tramvai a intrat in pasaj si a reusit sa franeze la timp pentru a evita impactul. A venit insa un al treilea tramvai care n-a mai reusit sa opreasca la timp, astfel ca s-a produs o coliziune in lant. Cauzele exacte ale accidentului nu sunt cunoscute, autoritatile desfasurand o ancheta.
Andrei Codau, purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere a Capitalei, a declarat ca, in momentul impactului, in mijloacele de transport in comun se aflau cateva sute de persoane. Peste 70 dintre ele au ajuns la spital, dintre care 5 cu traumatisme craniene severe.
Potrivit legii, calatorii erau asigurati in momentul in care au platit biletul de calatorie, astfel ca ar urma sa beneficieze de despagubiri.
Parcul auto al RATB este asigurat din decembrie 2011 de compania Astra Asigurari.
Potrivit normelor RCA in vigoare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), calatorii raniti in urma accidentului pot beneficia de despagubiri daca prezinta dovezi concludente. Astfel, pasagerii trebuie sa isi scoata certificat medico-legal.
Legea prevede ca limita de despagubire RCA pe eveniment pentru vatamari corporale este de 5 milioane euro. Cu alte cuvinte, in limita acestor bani vor fi despagubiti calatorii. Limita maxima pentru despagubiri materiale este de 1 milion de euro. Daca se constata ca pagubele sunt mai mari decat aceasta suma, plata suplimentara va fi facuta de pe