Board-ul Bancii Mondiale (BM) va discuta la jumatatea lunii iunie acordarea imprumutului preventiv negociat cu Romania, in valoare de un miliard de euro, se arata in comunicatul comun al Fondului Monetar International, Comisiei Europene si al BM.
Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finatelor urmareste sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit de 1miliard de euro, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an, conform Mediafax.
Una dintre principalele conditii ale acordului preventiv cu Banca Mondiala este reorganizarea ANAF. Fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi a declarat in aprilie ca ANAF va trece printr-o ampla reorganizare, care va cuprinde atat optimizarea numarului de administratii fiscale, cat si intreg sistemul IT, pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale, care va propune si masurile.
Misiunile de experti ale Bancii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) si Fondului Monetar International (FMI) au vizitat Bucurestiul in perioada 24 aprilie - 9 mai pentru a evalua programul economic al Romaniei.
Pe parcursul vizitei echipele s-au intalnit cu autoritatile si au continuat dialogul cu membrii noului guvern dupa transferul puterii politice. Echipele de experti au constatat ca programul ramane in linii mari in parametrii conveniti.
"Toate criteriile cantitative de performanta pentru sfarsitul lunii martie 2012 din acordul stand-by cu FMI au fost realizate cu exceptia aceluia privind arieratele bugetului, care a fost usor depasit. Suntem incurajati de asigurarile ferme din partea noului guvern privind respectarea angajamentelor Romaniei fata de partenerii internationali", se arata in comunicatul celor institutii.
Pentru anul 2012, avand in v