10 mai este o zi cu trei semnificaţii majore pentru istoria României: la10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurâmântul ca domnitor al României, cu numele de Carol I; la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a ţării; la 10 mai 1881, tot Carol I a fost încoronat ca prim rege al noului regat al României. În decembrie anul trecut, cunoscutul istoric Neagu Djuvara propunea, cu mai multe argumente, înlocuirea datei de 1 Decembrie, cu cea de 10 mai, aşa cum a fost până la abdicarea regelui Mihai, la finele lui 1947. Libertatea vă propune să vă exprimaţi opţiunea în privinţa oportunităţii ca data de 10 mai să devină Ziua Naţională a României în locul celei de 1 Decembrie. 10 mai este o zi cu trei semnificaţii majore pentru istoria României: la10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurâmântul ca domnitor al României, cu numele de Carol I; la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a ţării; la 10 mai 1881, tot Carol I a fost încoronat ca prim rege al noului regat al României. În decembrie anul trecut, cunoscutul istoric Neagu Djuvara propunea, cu mai multe argumente, înlocuirea datei de 1 Decembrie, cu cea de 10 mai, aşa cum a fost până la abdicarea regelui Mihai, la finele lui 1947. Libertatea vă propune să vă exprimaţi opţiunea în privinţa oportunităţii ca data de 10 mai să devină Ziua Naţională a României în locul celei de 1 Decembrie.
Povestea zilelor de 10 mai începe o dată cu venirea în Principatele Unite a prinţului Carol de Hohenzollern, desemnat prin plebiscitul din 2 aprilie 1866 ca domnitor al României, ce îi urma lui Alexandru Ioan Cuza, cel înlăturat din domnie la 11 februarie în acelaşi an.
Cum tocmai în acea perioadă izbucnise un grav conflict între Prusia - ţara natală a prinţului - şi Imperiul Habsburgic, Carol a călătorit până în România sub o ide